Spengler Katalin Arnis Balčus Katharina Mouratidi Bas Vroege Petrányi Zsolt Virágvölgyi István

A zsűri bemutatása

Az ösztöndíjak és a díj odaítéléséről neves magyar és nemzetközi szakemberekből álló, öt tagú, független zsűri dönt. A zsűri munkáját a titkár segíti, akinek szavazati joga nincs. A zsűrizés több – online és személyes részvételű – fordulóban, zártkörűen és angolul zajlik.

Spengler Katalin
Fotó: Tarján Gergely
Spengler Katalin
A zsűri elnöke, műgyűjtő, szakújságíró, szerkesztő
A párizsi Centre Pompidou - Musée National d'Art Moderne IC Central Europe Bizottságának alapító tagja. 2015-2017-ig a Pompidou Fotó Bizottságának tagja volt. 2013-tól közreműködik a Tate Orosz és Kelet-Európai Akvizíciós Bizottságának munkájában. A MOME Konzisztóriumának elnöke. A Mosoly Alapítvány Art-craft-design aukcióinak szakmai kurátora. 1997-től 2016-ig a HVG Műértő Művészeti és Műkereskedelmi Folyóirat munkatársa, rendszeresen publikált cikkeket a kortárs képzőművészetről és műkereskedelemről. A The Budapest Business Journal’s Contemporary Art in Hungary című kétnyelvű kortárs képzőművészeti kiadvány három kötetének szerkesztője. Kortárs képzőművészeti és design kiállításokat nyit meg, rendszeresen tart szakmai és ismeretterjesztő előadásokat. 1992-től gyűjt műalkotásokat.
Arnis Balčus (1978) fotográfus, az FK Magazine főszerkesztője és a Riga Photomonth igazgatója. 2004–2009 között Londonban élt és dolgozott, 2005-ben fotográfus mesterdiplomát szerzett a Westminsteri Egyetemen. 1994-től kezdve számos különféle kiállításon vett részt, kiállított Rigában, Londonban, Berlinben, Hamburgban, Koppenhágában és egyéb városokban, valamint Victory Park címen 2016-ban fotókönyvet adott ki. Arnis szakértő zsűritagként értékelte az arles-i, moszkvai, kaunasi, szentpétervári, helsinki, derbyi, madridi és landskronai fotófesztiválokra benyújtott portfóliókat, továbbá részt vett olyan fényképészeti versenyek pályázóinak jelölésében és értékelésben, mint például a Prix Pictet, a Bird in Flight Prize és a Google Photography Prize. A Lettország fővárosában 2014 óta megrendezett Riga Photomonth alapítója és igazgatója.
Arnis Balčus
Fotó: önarckép
Arnis Balčus
fotográfus, az FK Magazine főszerkesztője; a Riga Photomonth igazgatója
Katharina Mouratidi
Fotó: Heike Overberg
Katharina Mouratidi
az f³ – freiraum für fotografie művészeti igazgatója
Katharina Mouratidi 2006 óta a berlini székhelyű Gesellschaft für Humanistische Fotografie, GfHF (Társaság a Humanista Fényképészetért) művészeti és ügyvezető igazgatója. Ilyen minőségében számos fényképészeti kiállítás és projekt tervezését, kurátori munkáját és rendezését végezte elismert hazai és nemzetközi művészeti és kulturális intézményekkel együttműködésben. Egyebek között a következőkön dolgozott: „Kai Wiedenhöfer, WARonWALL” (a berlini falon kiállítva, 2016); a „Robert Knoth és Antoinette de Jong, Mák – Az afgán heroin útvonalai“ (C/O Berlin, 2016); az „Imádott Afganisztán – Anja Niedringhaus fényképei“ (Gisela Kayserrel közösen, Willy-Brandt-Haus Berlin, 2015). 2017 áprilisában a szervezet megnyitotta saját kiállítóterét Berlin-Keuzbergben. Az f³ – freiraum für fotografie évente öt-hat nemzetközi hírű, illetve feltörekvő alkotó társadalmi és politikai témákat feldolgozó fotókiállításának nyújt helyszínt.
Bas Vroege (1958) gazdaságtudományt tanult a Rotterdami Erasmus Egyetemen (1976–1979, BA) és fényképészetet a bredai St. Joost Művészeti Akadémián (1979–1981). 1981–1993 között a rotterdami Perspektief, Centre for Photography igazgatója, 1988–1992 között a Fotografie Biënnale Rotterdam (1988–1992) vezetője. Mindemellett a Perspektief Magazine főszerkesztője 1980–1995 között. Tagja a Három Árnykép Fotóművészeti Központ (Peking, Kína) Nemzetközi Tanácsadó Testületének, továbbá a World Press Photo Felügyelőbizottsága és az ISEA (Inter Society for Electronic Arts – Elektronikus Művészetek Interszövetsége) volt tagja. Vroege független kurátorként is tevékenykedik, számos kiállítás megvalósítása fűződik a nevéhez. Hollandiában több intézmény mellett is működött már tanácsadóként. Kurátori tanulmányokat oktat a Leideni Egyetem filmművészeti és fényképészeti mesterszakán. Vroege 1993-ban alapította a Paradoxot, és a szervezetet azóta is ő igazgatja.
Bas Vroege
Fotó: Paradox
Bas Vroege
a Paradox alapítója és igazgatója
Petrányi Zsolt
Fotó: Benyeda Katalin
Petrányi Zsolt
művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője
Petrányi Zsolt 1996 óta foglalkozik kortárs művészettel. Pályáját a Magyar Nemzeti Galériában kezdte, majd a Műcsarnokban folytatta, kurátorként. A dunaújvárosi Kortárs Művészetben művészeti vezetőként töltött évei után 2005-től 2011-ig a Műcsarnok igazgatója volt. 2011 óta dolgozik újra a Magyar Nemzeti Galériában, ahol a kortárs művészet mellett a hatvanas és nyolcvanas évek művészetével foglalkozik, kiállításokat rendez. Kétszer volt a Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kurátora, 2003-ban a Kis Varsó Nefertiti teste című projektjét, 2017-ben pedig Várnai Gyula Békét a világnak című kiállítását rendezte. 2005–2011 között a Magyar Pavilon nemzeti biztosa volt. Rendezései mellett oktat is, az utóbbi években az IBS-en, a KREA-ban, a MOME-n, a Műgyűjtők Akadémiáján, a Műtárgy.com eseményein, illetve a Budapest Art Mentor programban voltak kurzusai vagy előadásai. A kortárs fotográfia érdeklődésének kiemelt területe, időről időre kiállítások, cikkek és előadások formájában közvetíti véleményét a médium hazai és nemzetközi alakulásáról.
Virágvölgyi István szabadkézi rajzot, kiadványszerkesztést és fotózást tanult, majd informatikus könyvtárosként diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az Origo hírportál képszerkesztőjeként, később pedig fotórovat-vezetőjeként dolgozott 2007-től 2011-ig, majd az MTI nemzeti hírügynökség fotószerkesztőségét vezette. 2014-től a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban dolgozik, a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára. Emellett a Budapesti Metropolitan Egyetemen tanít képszerkesztést és dokumentarista fotográfiát.
Virágvölgyi István
képszerkesztő, kurátor, a Capa-nagydíj titkára